ASP.NET MEMBERSHIP PROVIDER – 2

IIS üzerinde çalışan yeni bir web uygulamasını yarattıktan sonra Visual Studio 2008  içerisinde yer alan WebSite>ASP.Net Configuration menüsünü tıklandıktan sonra  karşımıza sadece mevcut uygulamamız için gerekli konfigurasyon ayarlarını yapabileceğimiz web tabanlı bir uygulamayı çıkarıyor.(Web Site Administration Tool)

ASP.Net Web Site Administration Tool sayesinde uygulama  ile ilgili;

Güvenlik( Security): Yeni kullanıcıların tanımlanması, yeni rollerin ve erişim kurallarının yaratılması işlemlerini
Uygulama Konfigurasyonu(Appication Configuration) : Uygulamanızın SMTP ayarları, web.config dosyası gibi konfigurasyon gerektiren işlemleri

Provider Configuration : Uygulamanızın kullanacağı membership bileşeni işlemlerini
düzenleyebilir ve yönetetebilirsiniz.

Security Tıkladığımız zaman ise  karşımıza Yeni Kullanıcı oluşturmak/Düzenlemek,Yeni Rol Oluşturmak/Düzenlemek,Yeni Kural Oluşturmak/Düzenlemek veya security işlemlerini adım adım yapabileceğimiz wizard gibi seçenekler ortaya çıkmaktadır.(Şekil Security A da görülmektedir).

Security-A

 Şekil Security-A da select authentication type tıkladığımız zaman ise uygulayacağımız güvenliğin Intranet mi yoksa Internet mi cinsinden olacağıdır. Bu projede  Internet’i seçilmiştir.

Internet Seçilerek Sistemin Form bazlı  yani Rol Tabanlı olarak çalışması sağlanır.

Şekil Security-A da Create or Manage Rol se tıklanarak sistemde var olan roller görünebilir ve sisteme yeni roller eklenebilir.Bu roller ile hangi kullanıcı tipinin hangi sayfalara erişebileceği,eriştiği sayfada yapabileceği işlem yetkileri belirlenebilir

  • Şekil Security-A da Create or Manage  Access rol ile ,sistemde olacak kurallar belirtilir.Aşağıda da Şekil Security-D de görüldüğü üzere projede YADMIN klasörüne(Dolası ile içindeki sayfalara ) erişim izni sadece Admin rolünde olacak kişiye verilmektedir.Admin dışında başka bir kişi bu sayfalara girmeye kalkarsa yetkilendirmesi olmadığı uyarısını alacaktır.

Şekil Security-D

  • Şekil Security A da Manage User basıldığı anda Sistemde var olan kullanıcıların rolleri ,bilgileri düzenlenebilir.Ya da Create New User denilerek sisteme yeni bir kullanıcı eklenebilir.
Bu yazı .NET kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>